Alvinda M. Hall

2016/05/21

 

Sådär ja. Nu har jag suttit här länge och kollat på nätet. Folk gör ju så mycket bra. Skriver och stickar och virkar och gör konst och hjälper sina medmänniskor och gör narr av skrämmande politiker och jag, jag sitter bara här och glor. Stirrar på skärmen i mörkret tills ögonen tåras. Ingenting blir det. Jag grinar och gnäller för mig själv för att jag inte har eller får tid för att göra detta. Sätta ord efter varandra på ett imaginärt papper i min maskin. Det är ju inte ett papper, bara en bild av ett papper… det är det jag vill göra, alltså skriva.
Jag tycker att korta tankebanor som plötsligt slutar är tråkiga men har problem med att titta på samma bild längre en några sekunder. Tänk ett måleri av en mästare på måleri, det har tagit tid att måla eller hur. Ganska lång tid antagligen. Först måste duken spännas, sedan grundas och färger skal rivas och ja, jag har aldrig målat något så från grunden, men alltså, det är en process och processer tar tid. Man måste vänta på att färgen ska torka och motivet behöver mogna. Man skissar och förbereder sig. Kanske vandrar på ett fjäll för att hitta det rätta motivet, känslan. Eller sitter långa kvällar i en bar och studerar människornas sönderfallande relationer eller växande. Eller drömmer drömmar som blir näring till bilder som uttrycker djupare meningar en vad som först är uppenbart.
Sedan en dag är allt klart, måleriet står där färdigt. Kanske hänger det på en vägg i ett galleri. Då kommer jag förbi. Stannar ett ögonblick och tittar. Vad fint, tänker jag och vänder mig om och går vidare. Det var ju bra det eller hur, att jag tyckte det var fint. Jag kunde ju sagt, usch vad otäckt. Kanske är måleriet en av alla bilder som dyker upp på min skärm när jag skrollar förbi. Jag stannar till, låter blicken vila, men hur länge? Inte länge det är säkert. Är det riktigt bra kanske jag gillar det. Min korta uppmärksamhet plågar mig och jag tycker i alla fall, konsten förtjänar mer.

picture_Mirror & Rotation (6)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *